ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΩΜΟΥ

By: | Tags: | Comments: 0 | December 5th, 2019

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου είναι μια κοινή αιτία πόνου στους ώμους. Εμφανίζεται όταν υπάρχει πρόσκρουση των τενόντων στον ώμο από τα οστά του ώμου. Η εναέρια δραστηριότητα του ώμου, ιδιαίτερα η επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για το σύνδρομο πρόσκρουσης του  ώμου (ζωγραφική,
ανύψωση, κολύμβηση, τένις κτλ). Με το σύνδρομο πρόσκρουσης, ο πόνος είναι επίμονος και επηρεάζει ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες (να φορέσουμε μία μπλούζα, να σηκώσουμε ένα ποτήρι, να σηκώσουμε τιο χέρι μας πάω απο το κεφάλι).

Με την πάροδο του χρόνου, το σύνδρομο πρόσκρουσης μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των τενόντων του στροφικού πετάλου (τενοντίτιδα) και της θυλακίτιδας. Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, οι τένοντες μπορούν σταδιακά να αρχίσουν να φθείρονται, και στις χρόνιες καταστάσεις μπορούν ακόμα κα να πάθουν Ρήξη.

Τα συνηθείς συμπτώματα του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου είναι η δυσκολία του ώμου να φτάσει ψηλά και πίσω  από την πλάτη, αυτό οφείλεται στον βραχίονα και στην αδυναμία των μυών των ώμων. Εάν οι  τένοντες τραυματιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο τένοντας μπορεί να κοπεί στα δύο προκαλώντας σημαντική αδυναμία και μπορεί να δυσκολέψει τον ασθενή να σηκώσει το χέρι του.
Μερικοί ασθενείς μπορούν να έχουν ρήξη των μυών δικεφάλου τους ως μέρος αυτής της συνεχιζόμενης διαδικασίας πρόσκρουσης.

Η διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου αρχίζει με ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση από το γιατρό. Θα χρειαστεί Ακτινογραφία για να αποκλειστεί η αρθρίτιδα και μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στο οστό που υποδεικνύουν τραυματισμό του μυός ή οστεόφτα του ακρωμιαίου ή της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης. Στην φυσική εξέταση οι ασθενείς με σύνδρομο πρόσκρουσης εμφανίζουν συνήθως απώλεια κίνησης του ώμου (ποσοτική και ποιοτική) και πόνο στο επώδυνο τόξο  (συγκεκριμένα σημεία της τροχιάς κίνησης)

Το σύνδρομο πρόσκρουσης μπορεί να οφείλεται σε ανατομικά ή λειτουργικά αίτια:

Ανατομικά Αίτια:

 • Μη φυσιολογική μορφολογία του ακρωμίου,
 • Υπερτροφικός Ακρωμιοκορακοειδής σύνδεσμος,
 • Υπερτροφικός ορογόνος θύλακας,
 • Φλεγμονή ή ακόμα και ρήξη στους τένοντες του στροφικού πετάλου,
 • Οστεόφυτα ένεκα οστεοαρθρίτιδας  στην Ακρωμιοκλειδική άρθρωση,
 • Εναπόθεση ασβεστώσεων στους τένοντες,
 • Πώρωση κατάγματος μείζονα βραχιονίου ογκώματος σε πλημμελή θέση,
 • Μη φυσιολογική μυική συνεργασία στον ώμο.
 • Διαφορετική μορφολογία ακρωμίου  και συνοδό αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.

Λειτιυργικά Αίτια:

 • Μη σωστή επικέντρωση της βραχιόνιας κεφαλής ένεκα αστάθειας ώμου, αδυναμίας, κλπ.

Οι περιπτώσεις Πρόσκουσης Ώμου που οφείλεται στην Τενοντιτιδα του Υπερακανθίου παρουσιάζονται συνήθως στις νεαρές ηλικίες που αθλούνται και χρησιμοποιούν τα χέρια τους πάνω απο το ύψος του κεφαλιού (κολύμβηση, βόλει, τένις κ.α.) ενώ η Πρόσκρουση Ώμου  λόγο μη φυσιολογικής συνεργασίας των μυών συναντάται πιο συχνά σε ηλικίες άνω των 40.

Οι ασθενείς με “σύνδρομο πρόσκρουσης” συχνά παραπονιούνται για:

 • Πόνο του ώμου και πόνο που μπορεί να φτάνει μέχρι τον αγκώνα.
 • Αδυναμία ή δυσκολία στις δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση των χεριών πάνω από το κεφάλι.
 • Νυχτερινό πόνο ή  δεν μπορούν να βρουν θέση ανακούφισης στον ύπνο.
 • Πιθανόν εμφανίζουν παραισθησία στον άνω βραχίονα, περιγράφουν αίσθημα “νέκρωσης” του βραχίονα

Θεραπεία:

Στα πρώτα στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική με αντιφλεγμονώδη αγωγή, ψυχρά επιθέματα, παγωθεραπεία και φυσιοθεραπεία.

Συχνά γίνεται χρήση τοπικών εκχύσεων κορτιζόνης, η οποία πρέπει να γίνεται με φειδώ.

Σε αποτυχία της συντηρητικής Θεραπείας, ή σε προχωρημένα στάδια ή σε συνδυασμό με άλλες τοπικές παθήσεις η θεραπεία είναι χειρουργική.

Πρόκειται για επέμβαση που γίνεται αρθροσκοπικά, μιας και πρόκειται για τεχνική που πλεονεκτεί έναντι του ανοιχτού χειρουργείου. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται η αποφυγή κακοποίησης του δελτοειδούς, η δυνατότητα αφαίρεσης του μικρού «σάκου» που επιτρέπει στους τένοντες των στροφέων να ολισθαίνουν (ορογόνος θύλακας), Η χειρουργική επέμβαση σήμερα γίνεται αρθροσκοπικά (χωρίς ουλές), όπου διενεργείται Αποσυμπίεση του Υπακρωμιακού χώρου δηλαδή γίνεται λέπτυνση του πάχους του ακρωμίου (Ακρωμιοπλαστική) και συγχρόνως διατομή του ακρωμιοκορακοειδή συνδέσμου

Η αρθροσκοπική ακρωμιοπλαστική έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και η ανάκτηση της δύναμης του τενόντιου πετάλου γίνεται κατά 91%. Η έξοδος του ασθενούς από το νοσοκομείο γίνεται συνήθων την ίδια ή την επομένη ημέρα, και η κινητοποίηση του χεριού είναι άμεση. Τυπικά οι φυσικοθεραπείες ξεκινούν με παθητική κινητοποίηση τις πρώτες 2 ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί η δυσκαμψία.

Ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς η επιστροφή στην καθημερινότητα γίνεται στις 2 εβδομάδες σχεδόν.Σε περίπτωση όμως που κάνει βαριά χειρωνακτική εργασία απαιτούνται 8-12 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η πλήρης αποκατάσταση γίνεται περίπου στους 3 μήνες.

Αρθροσκόπιση Πόσκουσης Ώμου