Αρθρίτιδα Βασικής Άρθρωσης του Αντίχειρα

By: | Tags: | Comments: 0 | December 2nd, 2019

Ο αντίχειρας παρουσιάζει την πλέον πολυαξονική κίνηση του ανθρώπινου σώματος, που είναι βασικό χαρακτηριστικό της δυνατότητος σύλληψης του χεριού και της εξέλιξης του ανθρώπου. Η ένωση του αντίχειρα με το υπόλοιπο χέρι γίνεται με την Βασική Άρθρωση του Αντίχειρα. Αυτός ο μεγάλος βαθμός ελευθερίας της κίνησης οδηγεί σε πιο γρήγορη φθορά της, σε σχέση με τι άλλες αρθρώσεις του χεριού.

Ο όρος αρθρίτιδα σημαίνει ύπαρξη φλεγμονής στην άρθρωση. Φυσιολογικά, μία άρθρωση περιλαμβάνει δυο μαλακές επιφάνειες που καλύπτουν το οστούν με ένα ιστό, που λέγεται αρθρικός χόνδρος, που έχουν μια άριστη επαφή η μία με την άλλη και που χρησιμεύουν στην ομαλή κίνηση της άρθρωσης. Ο αρθρικός χόνδρος είναι δυνατόν να φθαρεί για διάφορους λόγους και η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη. Η φλεγμονή, λοιπόν, της βασικής αρθρώσεως του αντίχειρα και η επακόλουθη φθορά της είναι μια συχνή παθολογία που προκαλεί πόνο στο χέρι και είναι δεύτερη σε συχνότητα αρθρίτιδα του χεριού.

Χαρακτηριστική τύπου «2» παραμόρφωση.

Οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο από τους άνδρες και η συνηθέστερη ηλικία έναρξης της νόσου είναι μετά τα σαράντα χρόνια.

Τα πλέον συνήθη αίτια που οδηγούν σε αρθρίτιδα της βασικής αρθρώσεως του αντίχειρα είναι:

  • Αστάθεια της βασικής αρθρώσεως του αντίχειρα, μετά από τραυματισμό.
  • Κάταγμα της βάσης του α΄ μετακαρπίου ή του μείζονος πολυγώνου.
  • Οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή ιδιοπαθής, εκφυλιστικού τύπου, φθορά η (πιο συχνή αίτια)
  • Συστηματική υποκείμενη νόσος, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
  • Φλεγμονή μικροβιακής αιτιολογίας.

Ανεξάρτητα από την αιτιολογία της νόσου, η σαφής μείωση της λειτουργικότητας του χεριού, καθιστά τη θεραπεία απαραίτητη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗΤο κύριο σύμπτωμα είναι βαθύς πόνος στη βάση του αντίχειρα. Στα αρχικά στάδια υπάρχει μόνο τοπική ευαισθησία στη βάση του αντίχειρα, που επιδεινώνεται στην πλάγια σύλληψη, όπως είναι η λειτουργία του ξεκλειδώματος μιας πόρτας. Στη συνέχεια εμφανίζεταιεπώδυνο οίδημα στηνπεριοχή της βάσης του αντίχειρα. Συνυπάρχει αδυναμία σταθερής συγκράτησης αντικειμένων.Είναι χαρακτηριστική η παρατήρηση των ασθενών, ότι «τους πέφτουν αντικείμενα από το χέρι». Ο απλός ακτινολογικός έλεγχος θα αναδείξει το στάδιο της φθοράς, ενώ ειδικές δυναμικές λήψεις θα δείξουν την ύπαρξη και το βαθμό της αστάθειας της βασικής αρθρώσεως.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στα αρχικά στάδια, η θεραπεία είναι συντηρητική. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ακινητοποίηση του αντίχειρα και φυσιοθεραπεία είναι τα όπλα στην φαρέτρα του χειρουργού. Ενδοαρθρικές εκχύσεις  υαλουρονικού οξέος οι κορτιζόνουχων , προσφέρουν εξαιρετικό αποτέλεσμα, με λογική χρήση, χωρίς όμως να αναστέλλουν την εξέλιξη της νόσου. (συνήθως έχουν άριστο αποτέλεσμα στα πρώιμα στάδια τις νόσου.)

Στα προχωρημένα στάδια της νόσου, με καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, η θεραπεία πρέπει να είναι χειρουργική. Αν και όπως και σε όλες τις αρθρίτιδες, ο ασθενής και τα ενοχλήματά του καθορίζουν το χρόνο που θα χειρουργηθεί, καλό είναι η χειρουργική αντιμετώπιση να γίνεται πριν την εμφάνιση μόνιμων παραμορφώσεων.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ –ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η πλέων σύγχρονη θεραπεία τις Αρθρίτιδας ονομάζεται αρθροπλαστική τις βασικής άρθρωσης  του αντίχειρα με παρεμβολή – τένοντα η μοσχεύματος.

Η τεχνική βασίζεται στην αφαίρεση του μείζονος  πολυγώνου (είναι αυτό παρουσιάζει την αρθρίτιδα και εκφύλιση ) και σταθεροποίηση του πρώτου μετακαρπίου με τμήμα τένοντος στην περιοχή, όπως είναι ο κερκιδικός καμπτήρας του καρπού. Η μέθοδος αυτή έχει παρά πολλά καλά αποτελέσματα.

Γίνετε κινητοποίηση με ειδικό νάρθηκα  4 εβδομάδες και ακολούθως ακόλουθου πρόγραμμα επιταχυνόμενης φυσιοθεραπείας με παρά πολύ καλά αποτελέσματα.Η δύναμη του αντίχειρα επανέρχεται και το  κοσμητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, αυτη η χειρουργική  μέθοδος θεραπείας  προσφέρει στον ασθενή ένα ανώδυνο χέρι για πολλά χρόνια.

Παρουσίαση ενός δικού μας περιστατικού
Το χέρι πριν από το χειρουργείο.
Εδώ φαίνεται η αρθρίτιδα στο μείζον πολύγωνο του αντίχειρα
Εδώ φαίνεται το αφαιρεμένο αρθριτικό οστάριο (μείζον πολύγωνο)
This image has an empty alt attribute; its file name is Untitled.png

Εδώ βλέπουμε την ανάρτηση του πρώτου μετακαρπίου (Αντίχειρας) και τη συγκατιση του με το μόσχευμα του τένοντα.
This image has an empty alt attribute; its file name is 6.png

Εδώ βλέπουμε  την λήψη του τενόντιου  μοσχεύματος του κερκιδικού κοπτήρα του καρπού.


Πολύ καλό Λειτουργικό και Κοσμητικό αποτέλεσμα