Δύσκαμπτος Μέγας Δάκτυλος

By: | Tags: | Comments: 0 | June 22nd, 2018

Ο Δύσκαμπτος Μέγας Δάκτυλος είναι μια διαταραχή της άρθρωσης που βρίσκεται στη βάση του μεγάλου ποδιού.
Προκαλεί πόνο και Δυσκαμψία στην άρθρωση και με την πάροδο του χρόνου καθίσταται όλο και πιο  δύσκολο να λυγίσει το δάκτυλο  κυρίως προς τα πάνω.

Ο Δύσκαμπτος Μέγας Δάκτυλος είναι στην πραγματικότητα μια μορφή εκφυλιστικής αρθρίτιδας.

Αυτή η διαταραχή μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε το μεγάλο δάκτυλο ποδός κάθε φορά που περπατάμε, σκύβουμε κάτω ή ακόμα και όταν στεκόμαστε. Πολλοί ασθενείς μπερδεύουν τον Δύσκαμπτο Δάκτυλο με το Κότσι, το οποίο επηρεάζει την
ίδια άρθρωση, αλλά είναι πολύ διαφορετικές καταστάσεις που απαιτούν διαφορετική θεραπεία. Επειδή ο Δύσκαμπτος Μέγας Δάκτυλος είναι μια προοδευτική κατάσταση, η κίνηση του δακτύλου μειώνεται όσο περνάει ο καιρός.

Στο αρχικό του στάδιο, το εύρος της κίνησης του ποδιού μειώνεται βαθμιαία μέχρι να φτάσει στο τελικό στάδιο της Δυσκαμψίας στο οποίο το μεγάλο δάκτυλο γίνεται άκαμπτο.

 

 

Οι συνήθεις αιτίες του Δύσκαμπτου Μέγα Δακτύλου είναι η υπερχρέωση (πχ Αθλητικές Δραστηριότητες κλπ) που μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα Ο Δύσκαμπτος Μέγας  Δάκτυλος  μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματισμό όπως το διάστρεμμα του δακτύλου (αθλητικές δραστηριότητες, ποδοσφαιριστες κ.τ.λ.)  ή μπορεί να  προκληθεί από φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η ουρική αρθρίτιδα.

 

 

 

Τα συμπτώματα της πάθησης είναι

 • Πόνος και δυσκαμψία στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού κατά τη χρήση (βάδισμα, στάση, κάμψη κ.λπ.)
 • Ο πόνος και η δυσκαμψία επιδεινώνονται από τις αλλαγές της Θερμοκρασίας.
 • Δυσκολία ορισμένων δραστηριοτήτων (τρέξιμο, κατάληψη)
 • Πρήξιμο και φλεγμονή γύρω από την άρθρωση 

 

 

Με την πάροδο του χρόνου της πάθησης  μπορεί να αναπτυχθούν και άλλα συμπτώματα, όπως:

 • Πόνος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης
 • Δυσκολία στη χρήση παπουτσιών επειδή αναπτύσσονται οστεόφυτα πάνω απο την άρθρωση
 • Πόνος στο ισχίο, στο γόνατο ή στο κάτω μέρος της πλάτης λόγω αλλαγών στον τρόπο που περπατάτε

 

 

Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση του Δύσκαμπτου Μέγα Δακτύλου τόσο πιο εύκολη είναι η θεραπεία. Επομένως, ο καλύτερος χρόνος για να δείτε έναν Ορθοπεδικό ειναι όταν πέσουν στην αντιληψη σας τα παραπάνω συμπτώματα  Αν περιμένετε να αναπτυχθούν τα οστεόφυτα, η κατάστασή σας πιθανόν να είναι πιο δύσκολη στη διαχείριση. Στη διάγνωση του Δύσκαμπτου Μέγα Δακτύλου ο ιατρός θα εξετάσει τα πόδια σας και θα μετακινήσει το δάκτυλο του ποδιού για να καθορίσει την εύρος κίνηση του.  Με μία Ακτινογραφία ο ιατρός θα μπορέσει να προσδιορίσει  πόση αρθρίτιδα υπάρχει, καθώς και να αξιολογήσει τυχόν οστικές προεξοχές ή άλλες ανωμαλίες που μπορεί να έχουν σχηματιστεί.

 

 

 

 

 

Θεραπείες: 

Σε πολλές περιπτώσεις η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αποτρέψει ή να αναβάλει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση στο μέλλον. Η θεραπεία για ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις της Δυσκαμψίας του Μέγα Δακτύλιου μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Τροποποιήσεις παπουτσιών.
 • Ορθωτικές συσκευές (Νάρθηκες)  Οι προσαρμοσμένες ορθωτικές συσκευές μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του ποδιού.
 • Φαρμακευική αγωγή. (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να συνιστώνται για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.)
 • Θεραπεία με εγχύσεις. Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο.
 • Φυσιοθεραπεία.

 

Χειρουργική θεραπεία

Συνιστάται συνήθως όταν η βλάβη είναι πιο σοβαρή.

Γίνονται 2 ειδών επεμβάσεων ανάλογα με τη σοβαρότητα της αρθρίτιδας

Στην πρώτη επέμβαση γίνεται αφαίρεση οστεοφύτων (Χειλετομή). Όταν η αρθρίτιδα δεν είναι πολύ προχωρημένη γίνεται η αφαίρεση των οστεοφύτων και ο καθαρισμός της άρθρωσης με στόχο την αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης και την εξαφάνιση του πόνου.  Αυτή η επέμβαση μπορεί να γίνει διαδερμικά (χωρίς τομές), είτε με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση (τομή πάνω από το δάχτυλο).   Μετά τη χειρουργική επέμβαση και θα πρέπει να φορεθεί ειδικό παπούτσι με σκληρή  σόλα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο.   Η περίοδος της αποκατάστασης είναι 2-4 εβδομάδες.

Στη δεύτερη επέμβαση γίνεται η κατάργηση της άρθρωσης (Αρθρόδεση).   Όταν η αρθρίτιδα είναι προχωρημένη και έχει καταστραφεί η άρθρωση γίνεται η “Αρθρόδεση”.). Η αρθρόδεση  συνιστάται όταν η βλάβη του χόνδρου είναι σοβαρή. Ο κατεστραμμένος χόνδρος αφαιρείται και γίνετε σταθεροποίηση της άρθρωσης σε μόνιμη θέση με βίδες ή πλάκα (Μόνιμη Ακινητοποίηση Η επέμβαση είναι ανοιχτή και η περίοδος αποκατάστασης είναι 3 μήνες. Το δάκτυλο μπορεί να παραμείνει πρησμένο για κάποιους μήνεςΟι ηλικιωμένοι ασθενείς που θέτουν λίγες λειτουργικές απαιτήσεις στα πόδια μπορεί να είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης. Οι επιφάνειες των αρθρώσεων αφαιρούνται και εμφυτεύεται τεχνητή Πρόθεση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να διατηρήσει την κίνηση.

Άρα είναι πολύ σημαντικό να γίνει η έγκυρη διάγνωση πρίν γίνει ολική κααστροφή της άρθρωσης και να απαιτηθεί αρθόδεση. Όταν η κίνηση του μεγάλου δακτύλου μειώνεται θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό σας.

 

 

Εικόνα χειρουργείου που απεικονίζει τα Οστεόφυτα

 

 

 

Καθαρισμός της άρθρωση