Ρήξη Υπερακανθίου Τένοντα

By: | Tags: | Comments: 0 | June 5th, 2018

Ρήξη Υπερακανθίου Τένοντα

Ολική ρήξη

Μερική ρήξη

Τα κύρια συμπτώματα ενός ασθενή με ρήξη υπερακανθίου είναι ο πόνος στον ώμο και η δυσκολία ανύψωσης και στροφής του άνω άκρου πάνω από το ύψος της κεφαλής. Ο πόνος παρατηρείται σε συγκεκριμένες κινήσεις του ώμου, κυρίως κατά την ανύψωση του άνω άκρου.  Σε περιπτώσεις μεγάλων, μαζικών ρήξεων του στροφικού πετάλου, η ρήξη υπερακανθίου συνδυάζεται με ρήξεις και των άλλων τενόντων και τα συμπτώματα είναι περισσότερο έντονα.

Η διάγνωση της ρήξης γίνεται πολύ εύκολα με βάση το ιστορικό και τη λεπτομερή κλινική εξέταση του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με υπερηχογράφημα ή Μαγνητική Τομογραφία.

Η θεραπεία της πάθησης διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ανάλογα με τα ανατομικά χαρακτηριστικά της (σχήμα, εντόπιση, μέγεθος, έκταση, ατροφία του μυός) και ανάλογα τον βαθμό σοβαρότητας προκύπτει η απόφαση για χειρουργική επέμβαση ή όχι.

Συντηρητική Θεραπεία :

  • Τα φάρμακα καταπολεμούν τον πόνο και τη φλεγμονή.
  • Επιπλέον, κάποιες ασκήσεις φυσιοθεραπείας επιτρέπουν να διατηρήσετε το Εύρος κίνησης της άρθρωσης, αύξηση της μυϊκής Ισχύς και να μάθετε να τη χρησιμοποιείτε πιο σωστά.

Οι συντηρητικές θεραπείες ανακουφίζουν, αλλά δεν διορθώνουν το πρόβλημα που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία της άρθρωσης.

Η Αποκατάσταση  της ρήξης γίνεται αρθροσκοπικά. Μέσα από 3-4 ελάχιστες τομές του δέρματος, ο ορθοπεδικός χειρουργός εισάγει στην άρθρωση του ώμου μία κάμερα (αρθροσκόπιο) και λεπτά χειρουργικά εργαλεία. Με τη βοήθεια της κάμερας κατά τη διάρκεια της αρθροσκοπικής επέμβασης επιβεβαιώνεται τη διάγνωση και αντιμετωπίζεται  όποια άλλη ενδαρθρική παθολογία πιθανόν συνυπάρχει και καταλήγει στο τελικό στάδιο της συρραφής-αποκατάστασης του τένοντα του υπερακανθίου, (Χρήση Οστικών Αγκυρών για Επανακαθήλωση του Τένοντα) αλλά και του τένοντα του υπακανθίου και του υποπλατίου αν συμμετέχουν και αυτοί στη ρήξη.

Μετά την χειρουργική επέμβαση Συνήθως ο Πόνος είναι ήπιος (Αρθροσκοπική Επέμβαση)  και ρυθμίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Το Άκρο σας παραμένει ακινητοποιημένο με ειδικό νάρθηκασε απαγωγή για να προστατεύονται οι τένοντες ώστε να επουλωθούν σωστά.

Οι ασθενείς ακολουθούν ειδικό Πρόγραμμα Φυσιοθεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να τηρηθούν οι οδηγίες του γιατρού και να υπάρξει συνέπεια στις προκαθορισμένες επισκέψεις σας.

Συνήθως, μετά από 14 μέρες από την επέμβαση αφαιρούνται τα ράμματα και οι φυσιοθεραπείες ξεκινούν άμεσα για να διατηρηθεί η ευκαμψία του ώμου. Πρόκειται γενικά για παθητικές ασκήσεις, που απαιτούν την ύπαρξη ενός Εκπαιδευμένου Φυσιοθεραπευτή ή Ειδικού μηχανήματος (CPM) που κινεί την άρθρωσή σας. Στη διάρκεια αυτών των ασκήσεων δεν πρέπει να συσπαστούν οι μύες. Υπάρχει ο κίνδυνος να τραβηχτούν οι τένοντες που συνδέονται με αυτούς τους μυς και να υπάρξει νέα ρήξη, αν ακόμα δεν έχουν επουλωθεί.

Ειδικός Νάρθηκας ‘Ωμου, τοποθετείται στον χειρουργηθέντα για 4 εβδομάδες