Πελματιαία απονευρωσίτιδα (Άκανθα Πτέρνας)

By: | Tags: | Comments: 0 | May 25th, 2018

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

(Άκανθα Πτέρνας)

Η άκανθα πτέρνας είναι η πιο συχνή και επώδυνη πάθηση της πτέρνας και λόγω του σημείου που εντοπίζεται ο πόνος δημιουργεί σύγχυση τόσο σε ασθενείς όσο και σε γιατρούς, καθώς πολλοί ταυτίζουν την πελματιαία απονευρωσίτιδα με την άκανθα και το αντίθετο.

Η άκανθα πτέρνας είναι μια οστική ανωμαλία με επιπλέον οστικό ιστό (εξόστωση, οστεόφυτο) στη βάση της πτέρνας εκεί όπου προσφύεται η πελματιαία απονεύρωση. Το πρόβλημα οφείλεται στην εμφάνιση ενός μικρού οστεόφυτου ακριβώς πάνω στη φτέρνα.

Τα συμπτώματα είναι:

  • Η άκανθα πτέρνας προκαλεί οξύ πόνο κατά την πίεση της περιοχής του πέλματος
  • Ο πόνος μπορεί να είναι δυνατότερος το πρωί  όταν το πόδι ζεσταθεί ο πόνος υποχωρεί αισθητά.
  • Ο πόνος εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της φτέρνας που αναγνωρίζεται εύκολα είτε κεντρικά είτε προς την εσωτερική πλευρά του πέλματος.
  • Ανάλογα με την πίεση που ασκεί το παπούτσι σας σε αυτό το οστεόφυτο, η περιοχή μπορεί να κοκκινίσει και να αναπτύξει φλεγμονή.
  • Κατά τη βάδιση η πελματιαία απονεύρωση (μια ισχυρή ταινία συνδετικού ιστου του πέλματος)  βρίσκεται υπό τάση, με αποτέλεσμα να πονά το σημείο ερεθισμού στην περιοχή της άκανθας.

Επιβαρυντικοί παράγοντες της Άκαθα Πτέρνας

Παράγοντες που επηρεάζουν την άκανθα, γιατί αλλάζουν την δυναμική ισορροπία του άκρου πόδα είναι:

  • Λανθασμένη  βάδιση, που φορτίζει λάθος το οστό της πτέρνας, τους συνδέσμους και τους μύες της περιοχής.
  • Τρέξιμο ή περπάτημα σε σκληρό έδαφος, που δεν απορροφώνται οι φορτίσεις.
  • Στενά, κακοφθαρμένα ή μη ανατομικά παπούτσια, που δεν υποστηρίζουν την καμάρα του πέλματος.
  • Παχυσαρκία ή βάρος άνω του φυσιολογικού.
  • Πλατυποδία ή κοιλοποδία (καμάρα μικρότερη ή μεγαλύτερη του φυσιολογικού)

Σε περίπτωση που ο πόνος επεκτείνεται μέχρι το πέλμα υπάρχει περίπτωση να πάσχετε απο πελματιαία απονευρωσίτιδα.      Αυτό προκαλείται όταν ο ινώδης ιστός του πέλματος έχει πιεστεί πολύ κι έχει φτάσει στα όριά του ή έχει κοπεί ή έχει αποκτίσει  φλεγμονή η οποία μπορεί να προκληθεί από την καταπόνηση, το πολύ περπάτημα, το τρέξιμο ή η μακροχρόνια χρήση ακατάλληλων υποδημάτων.  Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι άκανθες συνδέονται συνήθως με αυτή την πάθηση.

 

Θεραπεία πελματιαίας απονευρωσίτιδας:

Συχνά υποχωρεί  χωρίς θεραπεία, καθώς ανήκει στις λεγόμενες αυτοπεριοριζόμενες παθήσεις. Αυτό μπορεί να κρατήσει μήνες και συχνά η πάθηση αυτή ξαναπροσβάλει τον ασθενή και γι’ αυτό το λόγο απαιτεί αντιμετώπιση με σειρά θεραπευτικών παρεμβάσεων:

Μείωση φυσικών δραστηριοτήτων: Σταματήστε για λίγες εβδομάδες τις δραστηριότητες και αποφύγετε να στέκεστε για πολύ ώρα όρθιοι ή να περπατάτε για πολύ ώρα πάνω σε σκληρή επιφάνεια.

Διατάσεις: Πρόγραμμα διατάσεων της πελματιαίας απονεύρωσης με ειδικό πρόγραμμα που ακολουθεί ο ασθενής υπό την καθοδήγηση ειδικού. Προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στην πλειοψηφία των ασθενών και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στον περιορισμό των υποτροπών της πάθησης όταν εφαρμόζονται έγκαιρα σε περίπτωση επανεμφάνισης των ενοχλημάτων.

                                               

Νάρθηκες: Κρατούν την πελματιαία απονεύρωση τεντωμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παγοθεραπεία και αναλγητικά: Βάλτε κάτι παγωμένο (συνήθως χρησιμοποιείτε μπουκαλάκι νερού) κάτω από το τόξο του πέλματος και ρολλάρετε από την πτέρνα μέχρι τα δάχτυλα και αντίστροφα. Αυτή η άσκηση είναι πολύ χρήσιμη όταν ενσωματώνονται τα αποτελέσματα του τεντώματος στην κρυοθεραπεία.

-Τα ορθωτικά πέλματα που απορροφούν τους κραδασμούς στην βάση της πτέρνας και οι πάτοι σιλικόνης μπορούν να βοηθήσουν.

 

Όταν η συντηρητική θεραπεία δε φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα μετά την πάροδο των 6 μηνών και ο ασθενής περιορίζεται σημαντικά στην καθημερινότητά του, η αντιμετώπισιση γίνεται χειρουργικά όπου αφαιρείται η οπίσθια άκανθα με μια μικρή διαδερμικη τομή και έτσι εξαφανίζεται το μηχανικό πρόβλημα. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά και η μετεγχειρητική αποκατάσταση γρήγορη. Απαιτείται πολύ προσεκτική επιλογή των ασθενών που τελικά θα χειρουργηθούν καθώς ο πόνος της περιοχής προέρχεται από την πελματιαία απονεύρωση (γι’ αυτό και η χειρουργική αντιμετώπιση δεν είναι η πρώτη επιλογή).