Σφυροδακτύλια

By: | Tags: | Comments: 0 | May 16th, 2018

Η Σφυροδακτύλια πλέον είναι μια απο τις συχνότερες παραμορφώσεις του ποδιού η οποία μπορεί να οφείλεται στην κληρονομικότητα ή σε στενά παπούτσια (πολύ στενά και με ψηλό τακούνι) που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη κάμψη της μέσης άρθρωσης του δακτύλου και στις περισσότερες φορές υπάρχει πόνος στην περιοχή της οστικής προπέτειας στην πλάτη του δακτύλου ή στον πολφό του. Πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί σκληρός κάλος.  Η παραμόρφωση αυτή μπορεί να συμβεί σε άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις εξαιτίας διαβήτη.

Σημεία και συμπτώματα

  • Δάκτυλο σε κάμψη που μοιάζει με νύχι αρπακτικού ή με σφυρί.
  • Πόνος και δυσκολία στην κίνηση του δακτύλου.

 

Θεραπεία
Συνήθως συνίσταται η αλλαγή υποδήματος που να υποδέχεται την παραμόρφωση (πιο άνετα υποδήματα). Ένθετα υποδημάτων ή μαξιλαράκια στο εσωτερικό υποδήματος μπορεί να βοηθήσουν. Αν παρόλα αυτά δεν υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων τότε ενδείκνυται χειρουργική διόρθωση με ευθειασμό του δακτύλου και αφαίρεση του κάλου ή της οστικής προπέτειας.

 

 

 

Η Σφυροδακτύλια διαχωρίζεται σε δύο είδη: 

 

1.Εγγύς Σφυροδακτυλία 

Εμφανίζεται σε δάκτυλα (συνήθως το δεύτερο) όπου η πρώτη φάλαγγα διπλώνει προς τα πάνω ενώ η μεσαία και η ακραία φάλλαγα διπλώνουν προς τα κάτω . Αυτό προκαλεί αρχικά ελαφρύ σήκωμα του δακτύλου ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις δημιουργεί υπερκερατώσεις και τυπική φλεγμονή στη μεσαία φάλαγγα.

2.Ακραία Σφυροδακτυλία

Στις περισσότερες περιπτώσεις το μακρύτερο δάκτυλο παρουσιάζει ακραία σφυροδακτυλία χωρίς να αποκλείεται η εμφάνιση της και στα υπόλοιπα δάκτυλα. Η δημιουργία υπερκεράτωσης στην κορυφή της τελευταίας φάλαγγας του δακτύλου αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα.